Vaak gestelde vragen

Om jou zo goed mogelijk te kunnen informeren hebben wij van de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.
Staat je vraag er niet tussen? Druk dan op de knop onderaan de pagina.

Als leerling kun je zelf het aantal rijlessen en daarmee ook de kosten laag houden met de volgende adviezen:

 

      • Start zo snel mogelijk met de theorie en haal snel je theorie-examen. Kennis van de theorie geeft je een beter inzicht in de verkeerssituaties die je tegenkomt tijdens de rijlessen. Als je de theorie met zelfstudie wilt doen prima, maar komt het er niet zo van of heb je moeite om alleen uit een theorieboek te leren, neem dan theorieles.
      • Een vlot verloop van je rijopleiding vraagt ook van jou een serieuze instelling. Ben je zelf niet zo gemotiveerd of heb je moeite om adviezen op te volgen dan duurt je rijopleiding langer dan nodig is en maak je meer kosten.
      • Zorg dat je de financiële middelen beschikbaar hebt of vrij kunt maken zodat je lesprogramma niet onderbroken wordt omdat je de rekening niet kunt betalen.
      • Maak de afspraken voor je volgende rijlessen vooraf en plan niet op het laatste moment. Les minimaal een blok van 2 lesuren per week zodat je regelmaat en een goed ritme hebt.
      • Kijk enthousiast uit naar de volgende les en sta tijdig klaar als je opgehaald wordt voor de rijles zodat je de beschikbare tijd maximaal benut.
      • Je instructeur evalueert de rijles met jou en houdt je vorderingen bij maar je kunt ook zelf aangeven welke punten je moeilijk vindt en extra wilt oefenen.
      • Neem een tussentijdse toets bij het CBR op in je opleiding. Daarmee wen je aan de situatie die je op het examen tegen zult komen. Dit geeft je een zekerder gevoel tijdens het examen. Bovendien kun je al vrijstellingen krijgen voor de verrichtingen die je tijdens de tussentijdse toets goed uitvoert. Aangetoond is dat een tussentijdse toets de kans van slagen tijdens het examen met 20% verhoogt. Grijp die kans.

Be Sure Rijopleidingen wil jou helpen om te zorgen dat jij, voor jouw rijbewijs, zo goedkoop mogelijk zult slagen. Op zoek naar een rijschool wil je graag weten welke rijschool het goedkoopst is. Dat is niet eenvoudig want de laagste lesprijs of een voordelig pakket betekent niet dat je voor het behalen van je rijbewijs het goedkoopst uit bent. Je weet niet hoeveel rijlessen nodig zullen zijn en of je vaker examen moet doen om te slagen. Be Sure Rijopleidingen doet er in elk geval niet aan mee om leerlingen aan het lijntje te houden totdat het examen wordt aangevraagd.

      • Be Sure Rijopleidingen vindt voor autorijles lesblokken van anderhalf uur of 2 lesuren het meest effectief. Je lestijd wordt dan optimaal benut. Langere rijlessen zijn effectiever dan losse lessen van 60 minuten. Je hebt minder aanlooptijd en kunt meer situaties oefenen. De totale les moet echter ook niet te lang duren om te voorkomen dat je niets meer opneemt of concentratie verliest.
      • Les je een of 2 keer in de week gedurende 2 x 60 minuten dan maak je snel vorderingen.
      • Je rijinstructeur is ervaren en professioneel en zet zich elke les maximaal in om jou de goede aanwijzingen te geven. Hij kiest daarbij de aanpak die het beste past bij jouw persoon.
      • Je vorderingen worden elke les besproken en vastgelegd.
      • Onze opzet is om zo mogelijk in één keer te slagen voor het examen. Daarvoor moet je voldoende lessen hebben gehad voordat je naar het examen gaat. Onze ervaring is dat je niet moet gokken om met zo min mogelijk lessen naar het examen te gaan. Je kunt beter investeren in wat meer lessen en succes bij het examen dan zakken en daarna de lessen nemen die je toch nodig had. Dat levert alleen teleurstelling op en kost extra examengeld

Je kunt zelf veel doen om de kosten van je rijbewijs zo laag mogelijk te houden door de volgende adviezen op te volgen:

 

      • Start direct met de theorie en haal snel je theorie-examen. Met kennis van de theorie herken je situaties tijdens je rijlessen beter en weet je beter wat je moet doen. Je rijles wordt daardoor veel effectiever.
      • Een vlot verloop van je rijopleiding vraagt ook van jou een serieuze instelling. Ben je zelf niet zo gemotiveerd of heb je moeite om adviezen op te volgen dan duurt je rijopleiding langer dan nodig is en maak je meer kosten.
      • Ben gemotiveerd om van elke rijles een succes en een fijne les te maken. Sta op tijd klaar als je wordt opgehaald zodat je de beschikbare tijd maximaal benut.
      • Maak tijd vrij in je programma en les regelmatig, een of twee keer per week. Plan je lessen ruim van te voren en niet op het laatste moment.
      • Maak je rijles geen financiële sluitpost. Zorg dat je voldoende hebt gereserveerd of over de noodzakelijke middelen kunt beschikken zodat je lesprogramma niet wordt onderbroken omdat je het even niet kunt betalen.
      • Neem een tussentijdse toets bij het CBR op in je opleiding. Daarmee wen je aan de situatie die je op het examen tegen zult komen. Dit geeft je een zekerder gevoel tijdens het examen. Bovendien kun je al vrijstellingen krijgen voor de verrichtingen die je tijdens de tussentijdse toets goed uitvoert. Aangetoond is dat een tussentijdse toets de kans van slagen tijdens het examen met 20% verhoogt. Grijp die kans.

Het VARA-programma Kassa heeft in 2013 een aantal tips opgesteld voor het kiezen van een goede rijschool. Be Sure rijopleidingen neemt deze tips graag over (Bron VARA:Kassa).

      • Vraag in je eigen omgeving bij familie of vrienden naar goede ervaringen met rijscholen. Loop ook eens bij een rijschool naar binnen om een indruk op te doen.
      • Ga na of je een vaste instructeur en een vaste auto hebt.
      • Maak afspraken over wat er gebeurt bij het uitvallen van een les, een instructeur of een auto. Zijn er vervangers of krijg je je lesgeld terug? Let ook op wat je eigen rechten zijn bij het afzeggen van afspraken? Hoe ver van tevoren moet je dat doen?
      • Check het slagingspercentage van de rijschool. Dat kan op de website van het CBR. Soms adverteren rijscholen met hogere percentages dan ze in de praktijk halen. Let op: een slagingspercentage zegt niet alles. Let ook op het aantal examens dat een rijschool het afgelopen jaar heeft begeleid.
      • Ga na of de rijschool een instructiekaart gebruikt waarop je vorderingen worden bijgehouden. Kent de opleiding een logische opbouw?
      • Heb je een voorkeur voor een bepaald soort opleiding? Er zijn spoedopleidingen, maar ook een rijopleiding in stappen. Ook zijn er rijscholen die zich specialiseren in het lesgeven aan kandidaten met faalangst.
      • Het gemiddelde aantal lessen dat nodig is voor een kandidaat zijn rijbewijs haalt ligt rond de 35 à 40. Pakketten van tien rijlessen met examen voor een lage prijs lijken aantrekkelijk. In de praktijk zijn er vrijwel altijd meer lessen nodig, die dan ook tegen een hogere prijs worden aangeboden. Na tien lessen examen doen is vrijwel altijd zinloos.
      • Je kunt ook overwegen per les te betalen. Je bent dan soms wel duurder uit, maar je bent ook flexibel. Je kunt stoppen wanneer je wilt, zonder dat je je geld terug moet vragen.
      • Vraag de instructeur naar zijn WRM-certificaat. Bij het IBKI kun je nagaan wanneer het certificaat is afgegeven en of het nog geldig is. De geldigheidsduur is vijf jaar.
      • Let op het tarief dat rijscholen rekenen voor het praktijkexamen. Een reële prijs ligt rond de €200.
      • Uit onderzoek blijkt dat kandidaten die een tussentijdse toets afleggen een hogere slagingskans hebben.
      • Let op misleidende reclametermen als ‘slagingsgarantie’. Rijscholen kunnen geen garanties geven over je slagingskans.
      • Vergelijk de prijzen, maar let ook op de duur van de les. Bij de ene rijschool duurt een rijles een uur, bij de andere rijschool drie kwartier.